вторник, 16 април 2013 г.

ЧИГУН ТРАДИЦИОНЕН КИТАЙСКИ МЕТОД ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ДЪЛЪГ ЖИВОТ



Чигун ("чи" - енергия, "гун" - майсторство, умение) като наука и практика има древна история. Нейното приложение води до здраве, дълголетие, профилактика и лечение на различни заболявания, психическа хармония и неуязвимост към стреса, засилване на ума и паметта, до цялостно духовно развитие. През вековете методът е бил постоянно усъвършенстван и като самостоятелна система, и като основа за развитието на китайската медицина, философия, бойни изкуства, придобивал е смисъл и приложение и в други сфери на човешката дейност.
Този стар метод същевременно е много прост, естествен, не изисква специални апаратури и условия, което го прави повсеместен, лек и удобен за приложение от хора на най-различна възраст.
Смисълът да се тренира чигун най-общо се състои в това, че този метод наистина помага човек постепенно да се освободи от различни болести или да ги избегне като активизира потенциалните възможности на организма, натрупва и качествено подобрява жизнените му сили и засилва имунната система; подобряват се функциите на вътрешните органи и движението на кръвта и енергията. Едновременно с физиологичното усъвършенстване укрепва нервно-психическата хармония на организма и човек постепенно става неуязвим по отношение на стреса. Увеличава се и капацитетът на полезно действие на мозъка и нарастват интелектуалните възможности на индивида.
Чрез системата чигун човек разширява познанията си за дълбоката взаимовръзка между хората и природата и разбира по-задълбочено обективните природни закони.

1 коментар: